Noutati

Taciunele zburator al grauluiBasidiomycetes, Ustilaginales, Ustilaginaceae

Taciunele zburator al graului nu este o boala mult raspandita la noi. Pagubele anuale produse de aceasta boala trec in general neobservate , si variaza intre 1-5% din productia totala.

Agentul patogen. Taciunele zburator are clamidosporii sferici , aproape sferici sau elipsoidali , rar unghiulari , unicelulari de culoare bruna, cu episporul fin echinulat. Din germinatia clamidosporilor rezulta un promiceliu septet , pe care se formeaza sporediile. Clamidosporii sunt foarte rezistenti la temperature scazute ( pana la -15 grade Celsius ) si temperature ridicate ( pana la +128 grade Celsius ) in mediu uscat. La 58 de grade in mediu umed isi pierd viabilitatea. De asemenea , rezista la actiunea sucurilor gastrice ale animalelor.

Citeşte mai mult...

Grau verde in campEste una din cele mai importante boli ale graului , cunoscuta din cele mai vechi timpuri in toate tarile cultivatoare de grau. In Romania malura graului era raspandita pe intreaga suprafata a tarii si pricinuia an de an pagube insemnate. Agentul patogen. Desi simptomele sunt aceleasi, malura este produsa de patru specii ale genului Tilletia , care se deosebesc intre ele prin caractere morfologice , biometrice , fiziologice si prin aria de raspandire geografica.

Citeşte mai mult...

Cloroza la vita de vieA). Ofilirile - In afara de factorii biotici , ofilirile pot fi provocate si de factori abiotici. Astfel , lipsa apei din sol sau temperaturile ridicate provoaca un dezechilibru intre procesul de absorbtie si de evaporatie ce duc la pierderea turgescentei plantei , la ofilire , la vestejire si uscare.

B). Cloroza – apare pe frunze sub forma de pete de decolorare care pot fi de culoare verde deschis , verde galbui , galbene. Petele au forma neregulata si pot cuprinde toata frunza. Uneori clorozele au aspect mozaicat.

Citeşte mai mult...

Daunatori la planteIn cazul bolilor provocate de daunatori , uneori simptomele sunt insesi vatamarile plantei , aparute in urma atacului daunatorului. Alteori , simptomele apar ca o consecinta a vatamarii plantei de catre daunator. Pe diferitele organe ale plantei se pot diferentia urmatoarele vatamari :

A). La mugurii vegetativi si florali se pot observa : roaderi partiale sau integrale – cazul vatamarilor produse de gandacul lucios al rapitei ; perforari in care sunt depuse ouale si in care se dezvolta apoi larvele. Vatamarile produse mugurilor florali in mod curent duc la avortarea florii.

Citeşte mai mult...

Celula vegetalaPrin imbolnavire , planta sufera unele modificari interne cum sunt :

Modificari celulare :

Membrana sufera modificari mai mult sau mai putin profunde.Aceste modificari constau in special in dizolvarea lamelelor mijlocii ale membranelor hemicelulozice.

Modificari ale protoplasmei. Se constata de obicei o scadere a continutului protoplasmatic al celulei.

Cloroplastele pot pierde clorofila sau acestea se fragmenteaza avand ca efect o cloroza , alteori clorofila sporeste avand ca efect aparitia unei cloranthii. Aceste cazuri se intampla des in special in urma atacurilor produse de virusuri.

Citeşte mai mult...