Varza gigantToata suprafata ocupata cu varza in tara noastra se cultiva prin rasad si cu totul neinsemnat , pe suprafete reduse si prin semanat in camp. Pentru culturile timpurii sunt corespunzatoare terenurile cu textura usoara , bine insorite , cu o usoara expozitie sudica sau sud-estica , cu posibilitati de irigare si adapostite. Sunt indicate ca premergatoare solano-fructoasele , cucurbitaceele , pastaioasele.

Dupa eliberarea terenului de cultura anterioara , se executa mobilizarea solului in vederea efectuarii nivelarii de intretinere.Se stabilesc apoi dozele de ingrasaminte organice si chimice ce vor fi aplicate si incorporate odata cu aratura de baza. Se pot administra orientativ 30-40 t/ha gunoi de grajd bine fermentat si 350 kg/ha superfosfat. Aratura de baza se executa la adancimea de 28-30 cm.Sub aceasta forma , terenul ramane pana in primavara. In zonele in care conditiile de clima si sol permit plantarea mai de timpuriu (sudul tarii) , modelarea terenului se poate face din toamna.

Primavara , in masura in care terenul permite , se executa lucrari de intretinere a araturii care au drept scop mentinerea umiditatii in sol si maruntirea acestuia , folosind grapa cu discuri. Cu 10-14 zile inainte de plantare se intervine cu un aport suplimentar de elemente nutritive , administrand : 250 kg/ha azotat de amoniu si 150 kg/ha sulfat de potasiu. Pentru prevenirea atacului de musca verzei ( Cortophila brassicae) si buha verzei ( Mamestra brassicae) se recomanda prafuirea solului cu Lindatox , in cantitate de 60-70 kg/ha. Erbicidarea terenului se executa cu 4-6 zile inainte de plantarea rasadurilor , folosind combinatia : Treflan 3-5 l/ha aplicat inainte de plantare si incorporat la 5-8 cm si Semeron 2 kg/ha aplicat dupa 2 saptamani de la plantare , fara sa se mai incorporeze. Erbicidele se amesteca cu 400 l apa/ha.

Terenul se rigoleaza , iar modelarea se face in straturi inaltate cu latimea la coronament de 94 cm. Semanatul se executa in perioada 20 ianuarie – 5 februarie in rasadnite sau sere inmultitor , astfel ca la plantare sa aiba varsta de 45-50 zile .Pentru 1 ha de cultura sunt necesare 300-350 g seminte. Repicatul se executa in ghivece sau cuburi nutritive , in faza cand plantele au formate 1-2 frunze normale. Plantarea se executa manual sau mecanizat , in perioada 10-25 martie , dupa schema : 90 cm intre benzi , 50 cm intre randuri si 25 cm intre plante pe rand , realizand o desime de 58 000 plante/ha.

Lucrarile de intretinere

Dupa 3-5 zile de la plantat , se executa completarea golurilor cu rasad care sa apartina aceluiasi soi , de aceeasi varsta si calitate. Pe masura ce plantele avanseaza in vegetatie si apar noi frunze , se uda cu o norma de 300 mc/ha pentru ca in perioada formarii si cresterii capatanii , norma sa fie marita la 800 mc/ha. Umiditatea in sol nu trebuie sa scada sub plafonul minim 50% din capacitatea de camp. Pentru mentinerea in stare afanata a solului se aplica o prasila manuala si 2-3 prasile mecanice. Cand plantele au 10-12 frunze in rozeta se pot administra orientativ 200 kg/ha Complex III. Cand incepe formarea si cresterea capatanii se administreaza 75-80 kg/ha azotat de amoniu. In perioada de vegetatie se plica 2-3 tratamente fitosanitare. Combaterea manei se face cu Dithane 0,2% si a bacteriozei cu zeama bordeleza 0,75%. Combaterea daunatorilor : buha verzei , fluturele alb al verzei (Pieris brassicae) , purecele negru( Phyllotreta sp.) este eficace folosind Sinoratox 0,3%.La toate tratamentele se adauga ca adeziv aracet 0,15%.

Varza alba in camp

Recoltarea , ambalarea , transportul si depozitarea.

Recoltarea incepe cand capatanile au dimensiunile , forma si caracteristicile soiului cultivat , sunt tari la apasare si bine invelite , valorificabile si cu aspect comercial. Calendaristic lucrarea incepe in jurul datei de 10-15 mai si se esaloneaza in 3-4 etape pana la 15-25 iunie.Recoltarea verzei timpurii se executa manual , prin taierea capatanii sub nivelul rozetei ; se lasa 2-3 frunze protectoare , necesare in timpul manipularii si transportului. Pentru ambalare se folosesc saci de iuta sau lazi. Transportul la distante mari se efectueaza in autoizoterme. Nu se recomanda transportarea in vrac a verzei timpurii deoarece se depreciaza calitativ.

Depozitarea de scurta durata a verzei timpurii se realizeaza in spatii amenajate corespunzator , in care temperatura sa fie cuprinsa intre –2 grade C pana la 0 grade C si umiditatea relativa ridicata. Pastrarea se face in lazi asezate sub forma de stiva. La introducerea in depozite , varza nu trebuie sa fie umeda deoarece este predispusa la imbolnavire , deci recoltarea se face pe timp uscat. Productia este cuprinsa intre 20-25 t/ha , dar poate fi mai mare.