Varza alba de toamnaIn serele din tara noastra varza timpurie se cultiva numai in ciclul I ( iarna –vara) , in perioada 15 decembrie – 20 mai. Rasadul se produce in sere inmultitor .Semantul se executa intre 15-25 octombrie , folosind pentru 1 ha de cultura 400 g seminte. Daca semanatul se face direct in ghivece sau cuburi nutritive si nu se mai repica , perioada de mai sus se decaleaza cu 5-6 zile mai tarziu. Rasadul se produce in 55-60 de zile , astfel ca sa aiba in momentul plantarii 8-12 frunze in rozeta , inaltimea de 15-20 cm , iar grosimea la colet de 4-5 mm.

In perioada producerii rasadului de varza , temperatura se coreleaza cu lumina. La semanat temperatura trebuie sa fie de 18-20 grade C. Dupa rasarire , cand cotiledoanele ajung in pozitie orizontala , temperatura va fi de 14-18 grade C ziua si 10-12 grade C noaptea , iar in prima saptamana dupa repicat , ziua va avea valori de 16-20 grade C , iar noaptea de 12-14 grade C.Pana la plantare , rasadul se va tine ziua la temperatura de 14-20 grade C , iar noaptea la 10 grade C.

Pregatirea serei in vederea infiintarii culturii comporta urmatoarele lucrari : defrisarea si transportul resturilor vegetale de la cultura anterioara , fertilizarea organica , mobilizarea solului la 28-30 cm , frezarea solului la 15 cm , dezinfectia chimica a solului , fertilizarea cu ingrasaminte chimice si incorporarea lor in sol cu freza , marcarea sau trasarea in fiecare travee a cate 7 randuri.

Perioada optima de plantare a rasadurilor este cuprinsa intre 15-30 decembrie. Distantele de plantare trebuie sa asigure realizarea unei desimi de 48 000 – 50 000 plante/ha. In fiecare travee se planteaza 7 randuri la distanta de 45 cm , iar intre plante pe rand distanta este de 40 cm. Concomitent sau imediat dupa plantare se executa udarea la cuib cu furtunul sau prin aspersie.

Lucrarile de intretinere care se aplica urmaresc satisfacerea cerintelor plantelor fata de factorii de mediu , mentinerea desimii la unitatea de suprafata si a unei stari fitosanitare corespunzatoare. In perioada de vegetatie se aplica 5-6 udari la intervale de 10-12 zile cu norme de 250-300 mc /ha , realizate prin aspersie la o intensitate a ploii de 10-15 mm/ora. In aer se urmareste ca umiditatea sa aiba valori de 70-80%. Afanarea solului se face dupa completarea golurilor si se continua pana in faza cand plantele acopera randurile.Nu se mai aplica prasile , deoarece se deranjeaza plantele.

Cand plantele au format 10-12 frunze in rozeta, se intervine cu o prima fertilizare pentru impulsionarea vegetatiei ; urmatoarele se aplica la intervale de 10-12 zile , ultima inainte de formarea capatanii. Orientativ , se pot administra : 100 kg/ha azotat de amoniu , 100 kg/ha sulfat de potasiu , repartizate manual printre randuri sau cu instalatia de aspersie.Varza in camp

Dintre factorii de mediu , caldura are o importanta deosebita , cunoscand efectul ei inhibitor peste anumite valori , asupra formarii si cresterii capatanii.Corelarea ei se face cu intensitatea luminii si aerisirea. Limitele intre care se dirijeaza temperatura in perioada cresterii vegetative sunt : 20-24 grade C in zilele cu soare , 18-20 grade C in zilele cu nori si 14-16 grade C noaptea. O atentie deosebita se va acorda temperaturii in timpul noptii , cunoscand ca peste anumite valori , plantele sunt predispuse la alungire si ca o consecinta se formeaza capatani afanate. Aerisirea se adapteaza ca intensitate conditiilor de temperatura si lumina.

Combaterea afidelor si puricilor de pamant se face prin aplicarea de tratamente. , folosind 1000 l/ha.Toate tratamentele se sisteaza cu cel putin 14 zile inainte de data stabilita pentru inceperea recoltarii. Recoltarea nu trebuie sa se intarzie , deoarece sub efectul valorilor mai ridicate ale umiditatii si temperaturii in sere , capatanile crapa cu usurinta. Ca perioada de timp , recoltarea este esalonata in intervalul 20 martie – 20 aprilie. Productia medie este de 40 t/ha.