Tehnologii

Varza gigantToata suprafata ocupata cu varza in tara noastra se cultiva prin rasad si cu totul neinsemnat , pe suprafete reduse si prin semanat in camp. Pentru culturile timpurii sunt corespunzatoare terenurile cu textura usoara , bine insorite , cu o usoara expozitie sudica sau sud-estica , cu posibilitati de irigare si adapostite. Sunt indicate ca premergatoare solano-fructoasele , cucurbitaceele , pastaioasele.

Citeşte mai mult...

Varza alba de toamnaIn serele din tara noastra varza timpurie se cultiva numai in ciclul I ( iarna –vara) , in perioada 15 decembrie – 20 mai. Rasadul se produce in sere inmultitor .Semantul se executa intre 15-25 octombrie , folosind pentru 1 ha de cultura 400 g seminte. Daca semanatul se face direct in ghivece sau cuburi nutritive si nu se mai repica , perioada de mai sus se decaleaza cu 5-6 zile mai tarziu. Rasadul se produce in 55-60 de zile , astfel ca sa aiba in momentul plantarii 8-12 frunze in rozeta , inaltimea de 15-20 cm , iar grosimea la colet de 4-5 mm.

Citeşte mai mult...

Rosii in campCultura timpurie prin rasad

Aprovizionarea pietii cu tomate proaspete obtinute in camp liber este posibila incepand cu a doua jumatate a lunii iunie prin efectuarea culturilor timpurii. Acest mod de cultura , care ocupa o pondere insemnata la noi in tara , se practica in zonele cu conditii climatice mai favorabile pentru tomate , cum sunt : Campia de Vest , Campia Dunarii , o parte din Dobrogea.

Citeşte mai mult...

Sera de ardei in regiunea Arava IsraelArdeiul gras a devenit o cultura de baza in sere , alaturi de tomate si castraveti , suprafetele crescand simtitor in ultimii ani. Se cultiva in ciclul I scurt ( intre 15-30 noiembrie - 20 iulie ) , ciclul I prelungit ( in intervalul 15-30 noiembrie – 20-30 noiembrie anul urmator) si in ciclul II( 20 iunie – 5 iulie pana la 15-20 decembrie).

Citeşte mai mult...

Capsicum anuumIn solarii se cultiva in mod obisnuit ardeiul gras , dar rezultate bune se pot obtine si din cultura ardeiului iute , a ardeiului lung (Kapia). Pentru cultura ardeiului gras in solarii se aleg terenuri cu soluri usoare , fertile , permeabile , expuse la soare , adapostite natural sau prin perdele de protectie , cu panza de apa freatica sub 1,5 m , pentru a se incalzi cat mai rapid in primavara.

Citeşte mai mult...