Stimulator de crestere recomandat pentru toate tipurile de culturi legumicole si floricole
Caracteristici:
- Fertilizantii solizi cu azot(N), potasiu(K) aplicaţi la sol, fiind foarte solubili sunt repede spălaţi din sol, iar fertilizanţii solizi fosfaţi formează cu ionii de potasiu(K), magneziu(Mg), aluminiu(Al) şi fier(Fe) produşi insolubili care nu pot fi folosiţi de plantă.
BIONAT PLUS acţionează la nivelul celulei plantei, asupra intensificării procesului de fotosinteză, grăbind sinteza clorofilei şi a altor proteine (carbohidraţi) din celulă. Ca urmare a acestor reacţii se accelerează metabolismul plantei care conduce la creşterea sistemului radicular atât în adâncime cât şi a numărului de perişori absorbanţi, mărind absorbţia substanţelor nutritive din soluţia solului de către plante. Aceste fenomene se produc într-un ritm accelerat într-un interval de 48-72 ore.
Testele făcute cu îngrăşăminte foliare arată că după 60 de minute de la aplicarea produsului foliar, 90% din BIONAT PLUS se regăseşte în rădăcinile plantei, fiind absorbit prin porii frunzelor (stomate) care se deschid favorabil la temperatura de peste +17°C între orele 10-18 . Efecte pozitive asupra activităţii auxinelor din BIONAT PLUS au elementele Zn, Cu, Mn, Fe care stimulează biosinteza acestor fitohormoni, iar auxinele la rândul lor influenţează transportul şi acumularea a numeroşi ioni. Aproape toate elementele dintr-o plantă se găsesc sub control hormonal. Sub influenţa auxinelor în internodurile plantelor se acumulează N, P, K. Potasiul (K) activează enzimele care participă la formarea proteinelor, asigurând creşterea eficienţei utilizării azotului, diminuează transpiraţia plantelor asigurând o economie de apă la nivelul ţesuturilor, asigură o mai bună rezistenţă a plantelor la secetă şi o mai bună valorificare a apei. Prin creşterea conţinutului în elemente minerale a sucului celular, potasiul (K) măreşte rezistenţa plantelor la îngheţ.
Sulful (S) este important pentru formarea proteinelor şi încorporarea azotului; este implicat şi în formarea uleiurilor vegetale şi lipidelor. Sulful (S) este absorbit sub formă de SO4, direct prin rădăcini sau prin învelişul foliar. Deficienţa în sulf determină reducerea creşterii recoltei din punct de vedere calitativ în mod special prin acumularea dăunătoare a NO3 în fructe şi frunze ca o consecinţă a reducerii formării proteinelor. Datorită sulfului din compoziţia produsului BIONAT PLUS eficacitatea îngrăşămintelor minerale folosite este deosebită la cultura de rapiţă pentru ulei.
|