Sera de ardei in regiunea Arava IsraelArdeiul gras a devenit o cultura de baza in sere , alaturi de tomate si castraveti , suprafetele crescand simtitor in ultimii ani. Se cultiva in ciclul I scurt ( intre 15-30 noiembrie - 20 iulie ) , ciclul I prelungit ( in intervalul 15-30 noiembrie – 20-30 noiembrie anul urmator) si in ciclul II( 20 iunie – 5 iulie pana la 15-20 decembrie).

Rasadurile se produc in ferme specializate , in sere inmultitor de tip bloc industrial , dupa tehnologia specifica. Subliniem faptul ca la plantare rasadul trebuie sa aiba bobocii florali bine formati si acest lucru se realizeaza intr-un timp variabil , in functie de intensitatea luminii din perioada de producere. Pentru ciclul I se seamana intre 1 si 10 septembrie , rasadul avand la plantare 70-80 zile , iar pentru ciclul II in perioada 1-10 mai , la plantare rasadul avand varsta de 50-60 zile. Inainte de plantare , trebuie pregatita sera. Cand nu se dispune de incalzirea tehnica a solului , se recomanda amenajarea de straturi incalzite biologic. In cazul in care nu se poate asigura incalzirea biologica , terenul se va modela in 2 biloane laterale si un strat central cu inaltimea de 20-25 cm.

Plantarea se executa manual folosind schema de 80x50 cm , realizand o densitate de 24 000 plante /ha. Pentru completarea pierderilor de plante , care pot aparea in prima luna dupa plantare , se pregateste rasad de rezerva , cca.10-15% din numarul total , care se pastreaza pe marginea aleilor din sera respectiva. Dupa cel mult 40 zile de la plantare nu se mai recomanda inlocuirea plantelor , deoarece sunt umbrite de plantele din cultura.

Lucrarile de intretinere a culturii se executa cu multa atentie.

Sistemul de sustinere consta din legarea sforilor cu capetele superioare de sarmele de la dolie(4 sarme/travee) , iar cu capetele de jos de tulpinile plantelor de ardei , sub prima ramificatie , lucrare ce se executa la 20-30 zile dupa plantare. Pentru sustinerea plantelor se foloseste ata pescareasca ( 120-140 kg /ha).

Prasitul se executa inainte de mulcire , de 1-2 ori pe solurile usoare si de 2-3 ori pe solurile mai grele. Se va avea in vedere ca afanarea sa fie profunda pe mijlocul intervalelor si superficiala in apropierea plantelor , pentru a nu deranja radacinile.

La 40-50 zile de la plantare , imediat dupa ultimul prasit , se poate face mulcirea cu paie de grau sau de secara , ori cu folii din materiale plastice.

Dirijarea cresterii si fructificarii se face diferentiat pe cele 2 cicluri de cultura.

Pentru ciclul I se recomanda echilibrarea habitusului plantelor prin alegerea unui numar de 2-3-4 brate care se conduc pe spalier. Acest lucru nu se face prea de timpuriu , ci numai dupa ce bratele sunt bine diferentiate. Pentru a asigura o buna pornire in vegetatie a plantelor si o ramificare corespunzatoare este absolut obligatorie indepartarea primelor flori sau fructe. Atunci cand conducerea plantelor se face cu 2-3 brate principale , se aleg cele mai viguroase care se vor conduce pe spalier , iar celelalte se mentin pana in momentul in care s-au format si recoltat primele fructe , aceasta permitand obtinerea unei productii mai timpurii , apoi se indeparteaza. La fiecare ramura principala se mentine varful de crestere , iar lastarii laterali se mentin pana la obtinerea fructelor , dupa care se ciupesc pentru a nu se mai crea alte varfuri de crestere. Recolta se obtine pe lastarii de ordinul I ai ramurilor si etajat pe masura ce aceste ramuri cresc. Trebuie avut in vedere realizarea unui echilibru intre numarul de fructe formate , vigoarea plantelor , numarul de flori pentru perioada urmatoare , in stransa corelatie si cu starea vremii.

In prima parte a perioadei de vegetatie se lasa pe fiecare planta un numar mai mic de fructe(8-10 ) , apoi pe masura ce durata zilei si intensitatea luminoasa au crescut si plantele sunt mai dezvoltate , se lasa un numar de fructe mai mare. Cand aparatul foliar este prea bogat si ar produce o autoumbrire , se procedeaza la defoliere si la indepartarea lastarilor fara rod , sterili. Pe parcurs se indeparteaza fructele diforme , care in mod normal nu se dezvolta. De asemenea , subliniem necesitatea de a nu se intarzia cu recoltarea fructelor ajunse la maturitatea tehnologica , altfel cresterea si fructificarea plantelor sufera perturbari considerabile. Tehnologii moderne de cultivare a ardeiului in sere

Carnirea plantelor trebuie efectuata cu 35-40 zile inainte de termenul stabilit pentru terminarea culturii. Se elimina varful de crestere la toti lastarii de pe ramuri si varful ramurilor principale la 2-3 frunze dupa ultima floare deschisa sau fruct legat. Pentru ciclul II , taierile trebuie conduse pornind de la faptul ca intensitatea luminoasa este mai mare la plantare si descreste catre sfarsitul ciclului. Trebuie lasata o incarcatura mai mare pe planta de la inceput , pentru a se folosi conditiile bune de lumina existente in aceasta perioada( iulie-septembrie). Polenizarea suplimentara se face mecanic , folosind atomizorul de aer sau manual prin scuturarea plantelor , pentru a pune in miscare cat mai mult polen. Polenizarea se executa zilnic pe timp cu soare , in primele ore ale diminetii , indeosebi in perioada ianuarie-aprilie. Dirijarea factorilor de mediu in perioada de vegetatie ocupa un loc important in reusita culturii de ardei gras in sere.

Lumina solara trebuie folosita la maximum in perioada noiembrie-martie , prin mentinerea geamurilor intr-o stare perfecta de curatenie. Dupa 15 aprilie , cand intensitatea luminii este ridicata si are loc supraincalzirea serelor , se intervine cu opacizarea sticlei , fara a reduce intensitatea luminii in sere sub 20 000 lucsi. Temperatura in timpul plantarii si in urmatoarele 8-10 zile de la plantare se mentine cat mai constanta , atat in sol cat si in aer , la 22 – 24 grade C , atat ziua cat si noaptea , favorizand cresterea radacinilor in solul de cultura. Dupa aceasta perioada se reduce temperatura aerului la 17-18 grade C noaptea , 18-20 grade C in zilele innorate si 20-24 grade C in zilele insorite.Temperatura solului se mentine in continuare la 22-24 grade C , altfel plantele se debiliteaza , devenind sensibile la o serie de boli criptogamice , mai ales la viroze.

Umiditatea aerului si a solului are o importanta foarte mare in reusita culturii si pentru calitatea fructelor. Imediat dupa plantare se face o irigare prin aspersiune pana la limita de 100% din capacitatea de camp pentru apa a solului (pe o adancime de 20-25 cm), in scopul asigurarii unui contact strans intre substratul nutritiv din ghiveci si solul din cultura , dupa care nu se mai uda pana ce umiditatea nu coboara sub 70% din capacitatea de camp. Irigarea se face cu apa incalzita la 24-26 grade C. In continuare se mentine o umiditate moderata atat in sol , cat si in aer , de 70-80%. Dupa inceperea recoltarii primelor fructe , umiditatea din sol se mentine la 80-90 % din capacitate de camp , in scopul echilibrarii procesului de transpiratie si pentru a influenta greutatea si turgescenta fructelor.

In perioada de inflorire , cand si luminozitatea si temperatura sunt bine corelate , se recomanda ca umiditatea aerului sa se ridice la 70-80 % , deoarece favorizeaza legarea fructelor. Aerisirea serei se limiteaza in perioada noiembrie-februarie la deschiderea periodica a ferestrelor in timpul zilei , iar uneori chiar si noaptea , astfel sa se produca o improspatare a atmosferei prin schimb cu mediul exterior , dar numai cand conditiile de clima permit , pentru a nu cobori temperatura din sere sub limitele admise. Se va evita risipa de caldura cand plantele sunt mici si nu au nevoie de acest schimb de aer decat in zilele insorite. Dupa 1 aprilie aerisirea trebuie asigurata aproape zilnic.

In perioada de vegetatie se aplica fertilizari faziale , conform indicatiilor sectorului de chimizare , in corelatie cu ritmul de crestere a plantelor , cu radiatia luminoasa si cu temperatura din sera. Se aplica un program complex de masuri pentru prevenirea bolilor si daunatorilor , care pot diminua in mod simtitor productia. Pentru ciclul I prelungit , in a 2 -a jumatate a lunii iunie se face receparea plantelor prin taierea tulpinilor la inaltimea de 15-20 cm deasupra ramificatiei bazale. Dintre lastarii aparuti se aleg 3-4 mai bine dezvoltati , care se vor lasa ca brate de rod , iar restul lastarilor bazali se indeparteaza. In continuare, plantele se conduc cu cele 3-4 brate de rod aplicand taierile cunoscute.

Recoltarea la ciclul I scurt (normal) are loc in perioada 3/5 martie- 15 iulie si se obtine o productie de 50-60 t/ha , la ciclul I prelungit in perioada 5 martie – 20/30 noiembrie , obtinandu-se o productie de 80-100 t/ha , iar la ciclul II in perioada 1 septembrie – 15/20 decembrie , cu o productie de 30-40 t/ha. Recoltarea se executa saptamanal , obligatoriu prin taierea pedunculului fiecarui fruct. Fructul va ramane cu un peduncul de 1-2 cm , cu taietura dreapta , fara sfasieri. Se va evita lovirea sau zgarierea fructelor in timpul manipularilor. La o productie in ciclul I de peste 50 t/ha , ardeiul gras este o cultura rentabila.

Cultura de ardei in sera israel