Rosii in campCultura timpurie prin rasad

Aprovizionarea pietii cu tomate proaspete obtinute in camp liber este posibila incepand cu a doua jumatate a lunii iunie prin efectuarea culturilor timpurii. Acest mod de cultura , care ocupa o pondere insemnata la noi in tara , se practica in zonele cu conditii climatice mai favorabile pentru tomate , cum sunt : Campia de Vest , Campia Dunarii , o parte din Dobrogea.

Cele mai potrivite terenuri pentru cultura timpurie sunt cele care au o textura usoara , expozitie sudica , adapostire contra vanturilor , suprafata plana sau panta usoara favorabila irigarii pe rigole lungi. Plantele bune premergatoare sunt lucerna , mazarea , fasolea , bulboasele , unele radacinoase.

Pregatirea terenului trebuie efectuata la cotele cele mai inalte de calitate , respectand in totalitate ordinea logica a lucrarilor. Dupa desfiintarea culturii anterioare se executa mobilizarea terenului in vederea nivelarii de exploatare. Fertilizarea de baza se face pe baza datelor furnizate de cartarea agrochimica. Orientativ se pot aplica 30-50 t/ha gunoi de grajd , 250-300 kg/ha superfosfat si 100-150 kg/ha sulfat de potasiu.

Dupa administrarea ingrasamintelor organice si minerale se efectueaza aratura de toamna , la adancimea de 28-30 cm. Primavara , dupa zvantarea terenului , se va intretine aratura pana in momentul plantarii cu ajutorul grapei sau cultivatorului. Odata cu lucrarile de intretinere a terenului se face si fertilizarea de primavara cu 150 kg /ha azotat de amoniu , 150 kg/ha superfosfat si 75 kg/ha sulfat de potasiu.

Cu 10-12 zile inainte de infiintarea culturii se face erbicidarea cu Treflan 3-4 l/ha + 450 l apa. Dupa aplicare , erbicidul trebuie incorporat in sol in maximum 20 de minute , cu ajutorul grapei cu discuri. Urmeaza modelarea terenului in straturi inaltate , cu latimea la coronament de 94 cm. Pentru economie de energie este mai potrivit sa se efectueze lucrarile de erbicidare , incorporarea lor si modelarea simultan.

Rasadul destinat infiintarii culturilor de tomate timpurii se produce de catre fermele specializate- Se foloseste numai rasad repicat in ghivece , bine calit , obtinut prin semanarea in perioada 25 II – 5 III , in sere inmultitor sau rasadnite , folosindu-se 250 g de seminte pentru producerea rasadului necesar la 1 ha de cultura.

Epoca de plantare depinde de temperatura solului. Pentru tomatele timpurii , temperatura solului la o adancime de 10 cm trebuie sa fie de 12 grade C. Se considera ca plantarea tomatelor timpurii in camp poate sa se faca in zonele sudice incepand cu 15-25 IV , iar in celelalte zone in prima decada a lunii mai. Plantarea rasadurilor , cu sau fara ghivece nutritive , se efectueaza mecanizat sau manual. Camp de tomate

Plantarea se va face la distante corespunzatoare , de 70 cm intre randuri si de 30 cm pe rand. , rezultand o densitate de cca 47 000 plante/ha. Pentru asigurarea prinderii rasadurilor se recomanda aplicarea unei irigari , insa moderata , pe rigole , pentru a evita racirea solului. Lucrarile de ingrijire care se aplica pot avea caracter general si special. La 3-5 zile de la plantare trebuie sa se faca completarea golurilor , folosind rasad de aceeasi calitate si varsta cu cel plantat initial.

In cazul in care , la cultura tomatelor timpurii se folosesc hibrizi F1 cu crestere nedeterminata , este necesar sa se instaleze mijloace de sustinere care constau din tutori individuali pentru fiecare planta sau din spalieri cu 1-2 sarme , de care se leaga plantele. Distribuirea si incorporarea ingrasamintelor faziale se efectueaza in 2 etape.

Ingrasamintele solide se aplica prin imprastiere , dupa care urmeaza o lucrare superficiala a solului pentru incorporare. Distrugerea buruienilor si crustei solului se face prin prasile repetate ( de 3-4 ori) cu mijloace mecanice , pe intervalul dintre randuri si manual pe rand.

Irigarea culturilor de tomate timpurii trebuie sa se faca moderat mai cu seama dupa plantare , pentru a nu cobori tejmperatura solului. Se foloseste irigarea pe rigole si se urmareste realizarea in sol a unei umiditati de 70-75 % din capacitatea de camp , la 50-60 cm adancime.

In tot cursul perioadei de vegetatie se aplica 7-8 udari , care totalizeaza pana la 2 000 – 2 500 mc/ha. La inceput normele de udare sunt mai mici , apoi cresc pana la 400 mc/ha. Copilitul se aplica radical , prin indepartarea copililor , cand acestia au cca 5 cm lungime. Lucrarea se repeta de 4-5 ori. Concomitent cu lucrarea de copilit se efectueaza si palisarea plantelor pe sistemul de sustinere.

Carnitul se efectueaza dupa 4 inflorescente , lasand 1 – 2 frunze deasupra ultimei inflorescente. In cazul primaverilor racoroase este potrivit sa se aplice stimularea inflorescentelor . Inca de la plantare este bine sa se aiba in vedere masuri pentru combaterea brumelor si inghetului.

O alta masura tehnica ce trebuie avuta in vedere este prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor. In vederea prevenirii atacului de mana se aplica stropiri cu zeama bordeleza 0,5-1%. Recoltarea fructelor se face la grade diferite de maturitate , in functie de destinatia acestora. Fructele destinate consumului intern se recolteaza la maturitatea deplina , atunci cand au coloratia caracteristica soiului. Cand fructele vor fi comercializate peste un interval de cateva zile de la recoltare , urmand sa fie depozitate sau transportate la distante mai mari , recoltarea trebuie facuta aproape in parga. Fructele destinate exportului trebuie recoltate cand in zona punctului pistilar apare o pata galben-roz , deoarece transportul pana la locul de desfacere dureaza 4-6 zile.

Pentru ca o cultura de tomate timpurii sa se finalizeze cu beneficii este obligatorie obtinerea unei productii de 25 t/ha.

Tomate in camp

Foto www.seminis.com